skip to Main Content
Hatme znanja – darivanja

Čast nam je sa vama podijeliti veliku radost kojoj smo bili svjedoci u povodu svečanog završetka nastave u mektebskoj 2012/2013. godini, a koja je upriličena u subotu 01. juna 2013. god./22. redžeb 1434. h. godine u džematu Gromiljak, Medžlis IZ-e Kiseljak. Od Podne namaza upriličene su HATME sa polaznicima mektebske pouke.

Džemat Gromiljak  ima upisnih ukupno 109 polaznika, koji su aktivno učestovali na hatmama,  te svojim znanjem, melodičnim glasovima i čistom neiskvarenom dječijom dušom zadivili roditelje, goste, predstavnike MIZ-e Kiseljak na čelu sa Glavnim imamom Emir ef. Pajtom. Učesnici na hatmama su svojom prekrasnom odjećom demonstrirali prelijepi, tradicionalni način odjevanja muslimanske djece i mladeži. U ovoj mektebskoj godini kur'ansko pismo je savladalo 5 (pet) polaznika, i oni su zajedno sa ostalim učaćima Kur'ana zadivili sve prisutne svojim učenjem ajeta Allahove dž.š. Knjige.

 

Titulu najboljih polaznika u ovoj mektebskoj 2012/13. godini ponijelo je devet polaznika koji su nagrađeni Diplomom i knjigom. Prisutnim se prigodnim riječima obratio Glavni imam Medžlisa IZ-e Kiseljak naglasio je značaj odgoja i obrazovanja djece i  obavezu roditelja da su svojoj djeci dužni pružiti islamsko obrazovanje, i da je to način da i oni i djeca biti sigurni i spašeni od ulice i  pošasti ovog vremena, te istakao da je ovo jedan od rijetkih džemata koji imaju svake godine veći broj interesanata koji upisuje medrese.

Muallim u džematu Gromiljak h. Hamza ef. Berbić je najodgovorniji za ono što su  nam djeca pokazala, i nije se mogla skriti radost na njegovom licu, kao i na licu  nas  roditelja koji ne da smo bili zadovoljni već presretni znajući da su to naša djeca. Na kraju programa imam džemata je poselamio i zahvalio gostima iz Republike Turske, te Turskoj vojnoj misiji pri NATO-u, odnosno izaslanicima k-danta Turskog kontingenta brigadira Fatih Ilhana i koordinatorici g-đi Belmi Fišo, te najavio djeci da su, za njih sve, i učače i  posmatrače-djecu obezbjeđeni poklon paketići sa sladoledima, što je kod djece stvorilo pravu euforiju zadovoljstvo. Poklon paketiće su sponzorirali  istinski prijatelji djece i to vlasnici firmi: DOO ORMAN, BP CURIĆ i džematlije. Ukupno je podjeljeno 200  paketića.

Molim Uzvišenog Allaha dž.š. da svim sponzorima,  svim džematlijama našeg džemata i svim muslimanima podari snagu vjere, dobre i sigurne poslove i blagodat zdravlja na putu  činjenja dobra . Amin!

h. Nedžad Babaluk

{AG}fotogalerija/hatmegromiljak{/AG}

Back To Top