skip to Main Content
FOTO: POČELA IZGRADNJA MESDŽIDA U RADANOVIĆIMA

U džematu Han Ploča se nastavlja sa kontinuitetom izgradnje i obnove vjerskih objekata. U oktobru 2008. godine  svečano je otvorena Šehidska džamija, a još uvijek su u toku  radovi na mesdžidu u Tulici.

U nedjelju, 27. aprila 2013. položen je kamen temeljac za izgradnju novog mesdžida ( Mesdžidu-l-aile – Dobro djelo naših porodica) u Radanovićima.

Početak izgradnje je obilježila velika prisutnost mještana Radanovića, ali i iz drugih susjednih džemata, a pored toga ovaj kamen temeljac je bio značajan i po tome što su na svečetiri čoška mesdžida mektebska djeca položila kamen temeljac uz tekbire.

Mesdžid kojeg su mještani do sada koristili za namaz, učenje djece i ostale vjerske aktivnosti je izgrađen prije 40 godina. U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu svi Bošnjaci ovog mjesta su protjerani, kuće im opljačkane i popaljene, a mesdžid takođe zapaljen. Obnovili su ga 1999. godine vlastitim sredstvima i do danas se koristio.

U ceremoniji kamen temeljca željela se napraviti spona između vakifa i dobrih ljudi koji su gradili stari mesdžid i novog objekta, na način što se simbolično u temelje uzidao jedan dio matetrijala iz starog mesdžida, a ostavljen je jedan dio predhodno ugrađenih elemenata koji će se uzidati u zidove novog mesdžida.

Cilj džematskog odbora je da se mesdžid stavi u funkciju prije mjeseca Ramazana kako bi se u istom mogla klanjati teravija namaz, vaktovi i učiti mukabela, uz Allahovu pomoć.

{AG}fotogalerija/radanovici{/AG}

 

Back To Top