skip to Main Content
FOTO: U BILAL DŽAMIJI GOST REISU-L-ULEMA

Vrhovni poglavar Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, mr. Husein ef. Kavazović, u subotu 06. Aprila 2013. godine, nakon akšam – namaza, prisustvovao je tradicionalnoj mevludskoj svečanosti u džematu Bilalovac, u pratnji sa muftijom sarajevskim mr. Husein ef. Smajićem i predsjednikom Udruženja Ilmijje Bosne i Hercegovine, prof. Mensur ef. Pašalićem.

 

Prema protokolu, reisu-l-ulema je prije akšam – namaza posjetio džemat Milodraž, Sultan Fatihovu džamiju .

Džematlije ovoga džemata, na ćelu sa mjesnim imamom Samir ef. Mekićem, priredili su prigodan doček. Samir ef. Mekić je izrazio je dobrodošlicu i u kraćim crtama upoznao reisu-l-ulemu o aktivnostima u džematu Milodraž. A nakon toga, reisu-l-ulemi je uručen primjerak Ahdname.

Mevludskoj svečanosti u Bilal džamiji, nakon akšam – namaza, pored reisu-l-uleme prisustvovali su i sarajevski muftija mr. Husein ef. Smajić, predsjednik Ilmijje u Bosni i Hercegovini prof. Mensur ef. Pašalić, predsjednik tarikatskog centra u Bosni i Hercegovini šejh Sirija Hadžimejlić, glavni imam našeg Medžlisa prof. Emir ef. Pajt, imami iz Kiseljaka, ali i drugih krajeva.

Na samome početku ovoga programa, Avdo ef. Purišević, imam ovoga džemata poselamio je sve prisutne i izrazio im dobrodošlicu, sa željom da se ugodno osjećaju na ovoj godišnjoj manifestaciji.

U toku mevludskog programa, prisutnim se obratio muftija sarajevski mr. Husein ef. Smajić, prigodnim predavanjem, primjerenim za ovakve manifestacije. Izrazio je svoje zadovoljstvo prisustvom velikog broja vjernika.

Na kraju mevludskog programa medžlisi zikr predvodio je šejh Sirija ef. Hadžimejlić.

Najsvećaniji trenutak ovoga programa bilo je obraćanje reisu-l-uleme prisutnim vjernicima, koji su u prepunoj džamiji sa zadovoljstvom pratili njegovo vrlo nadahnuto predavanje, koje je uvaženi reisu-l-ulema posvetio međuljudskim odnosima i međusobnom uvažavanju. Na kraju predavanja reisu-l-ulema je uručio vakufname vakifima h. Kasimu Osmiću i njegovoj supruzi h. Ifeta hanumi, što su prisutni propratili tekbirima.

Na kraju programa svim prisutnim se zahvalio imam Bilal džamije, Avdo ef. Purišević, koji je između ostalog rekao: „Nemam riječi kojim bih izrazio svoje zadovoljstvo i zahvalnost prisustvu velikog broja vjernika, a posebno prisustvu reisu-l-uleme, sa njegovom pratnjom.“

{AG}fotogalerija/reis{/AG}

 

 

 

Back To Top