skip to Main Content
Ašici iz Duhri u džematu Višnjica

U četvrtak, 21.02.2013. godine, nakon jacija – namaza, na redovnom zikru u džematu Višnjica, u posjetu je došla grupa džematlija džemata Duhri, na čelu sa Mustafa ef. Pašićem. Program je uvelićao svojim prisustvom i vazu nasihatom hfz. Salem ef. Aletić, imam džemata Brestovsko.

Ašici iz Duhri su pokazali veliku zainteresovanost i odazvali su se u velikom broju. Svjesni fadileta zikrullaha, odabrali su tu noć da zajedno provedu sa braćom i setrama u vjeri, spominjući i veličajući Božije ime, slušajući korisne savjete i družeći se uz lijep muhabbet.

Uz sve to, program je obogatio, zaista korisnim predavanjem, hfz. Salem Aletić, koji je na jednostavan način prisutnima pružio puno korisnih i praktičnih savjeta koji se tiču svakodnevnog života jednoga muslimana.

Domaćini su nastojali da na najbolji način ugoste musafire i ovim putem im se još jedanput zahvaljuju na odzivu i druženju.

Zikr u džematu Višnjica se uči svakoga četvrtka nakon jacija – namaza u zimskom periodu i nakon akšam – namaza u ljetnom periodu.

Upućujem dovu Gospodaru svjetova da ukabuli ovaj ibadet, da nagradi prisutne i … sve one koji su na bilo koji način učestvovali u ovome hajratu. Amin!

Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je rekao: “Rekao je Allahov s.a.v.s.: ‘Allah ima meleke koji obilaze po putevima tražeći one koji zikr čine Allaha. Kada nađu ljude koji Ga zikr čine, jedni druge dozivaju: ‘Dođite onome što ste tražili!’’ Zatim ih, kaže Ebu-Hurejre, “obaviju svojim krilima (koja ispune prostor) do ovozemaljskog neba, pa ih Gospodar njihov upita – a On bolje zna od njih: ‘Šta kažu Moji robovi?’ – ‘Slave Te, veličaju, zahvaljuju Ti i uznose Te!’, odgovore oni. ‘A jesu li Me vidjeli?’, upita On, a oni odgovaraju: ‘Ne, tako nam Allaha, nisu Te vidjeli!’ On ih ponovo zapita: ‘A kako bi bilo da su Me vidjeli?’ – ‘Da su Te vidjeli, bili bi Ti još više pokorni, više bi Te uznosili i više bi Te slavili!’, odgovore. On ponovo zapita: ‘A za šta mole?’ – ‘Mole Te za Džennet’, odgovore oni. ‘A jesu li ga vidjeli?’, upita On. ‘Ne, tako nam Allaha, Gospodaru naš, nisu ga vidjeli!’ – ‘A kako bi bilo da su ga vidjeli?’, zapita On, a oni odgovore: ‘Da su ga vidjeli, više bi za njim žudjeli, više bi ga tražili i više bi ga željeli!’ – ‘A od čega traže zaštitu?’, zapita On, a oni odgovaraju: ‘Od Vatre!’ – ‘A jesu li je vidjeli?’, (ponovo) upita On, a oni odgovaraju: ‘Ne, tako nam Allaha, nisu je vidjeli!’ – ‘A kako bi bilo da su je vidjeli?’, (ponovo) upita On. ‘Da su je vidjeli, više bi od nje bježali i više bi od nje strahovali’, odgovore oni, a On (zatim) kaže: ‘Ja vas uzimam za svjedoke da sam im oprostio!’ Poslanik (sallallahu ‘alejhi ve sellem) dodaje: ‘Jedan od meleka (potom) kaže: ‘Među njima ima taj i taj, a on nije jedan od njih, nego je došao (među njih) zbog neke potrebe!’, a Allah Uzvišeni odgovara: ‘Oni su ljudi u čijem društvu nije nesretan onaj koji s njima sjedi.’” (Buhari, Muslim)

Mirza Bilić

Back To Top