skip to Main Content
Muslimani u BiH i bošnjačkoj dijaspori u akciji pomoći narodu Sirije

Muslimani u Bosni i Hercegovini i bošnjačkoj dijaspori, putem sergije su se organizirali na području djelovanja Islamske zajednice, i uključili u akciju prikupljanja pomoći narodu Sirije. U skladu sa zaključkom usvojenim na posljednjoj sjednici Rijaseta Islamske zajedniceu petak nakon džuma-namaza, 15. februara 2013. godine, u svim džamijama u Bosni i Hercegovini kao i u džematima u bošnjačkoj dijaspori je  organizirana sergija radi prikupljanja pomoći ugroženom narodu Sirije.

Islam nas uči da su svi ljudi i narodi od jednog oca i jedne majke; uči nas da se trebamo međusobno upoznavati, sarađivati i pomagati u dobru; pomagati ljude kada su u nevolji. Sirija i sirijski narod dokazali su svoje veliko prijateljstvo prema BiH pružajući pomoć našoj domovini svo vrijeme, od sticanja nezavisnosti do danas. To je razlog više da u ovom, za sirijski narod teškom trenutku, iskažemo svoju solidarnost i spremnost da u skladu s našim mogućnostima priteknemo onima koji su u nevolji, navodi se u dopisu Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta….

U mjesecu martu bit će dvije godine od početka aktivne borbe naroda Sirije za slobodu i uspostavljanje demokratskih procedura vladanja i upravljanja državom. Narod Sirije je mirnim protestima 15. marta 2011. godine izašao na ulice tražeći političke i društvene promjene u svojoj zemlji i okončenje vladavine jedne partije i jedne ideologije. Na te zahtjeve odgovoreno je nasiljem, upotrebom vojnih jedinica i sredstava, što je dovelo do oružanih sukoba i nastojanja da se narodni protesti i demonstracije uguše upotrebom vojne sile. U vrlo brutalnim vojnim akcija, koje slikom podsjećaju na ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini tokom agresije od 1992. do 1995. godine, prema izvještaju UN-a, broj ubijenih od početka protesta prešao je cifru od 60.000 hiljada žrtava. Oko 1,2 miliona Sirijaca je raseljeno širom Sirije, dok je stotine hiljada izbjeglica prebjeglo u susjedne zemlje. Pored toga desetine hiljada protestanata je širom Sirije uhapšeno i pritvoreno, gdje su izloženi strašnoj fizičkoj i psihičkoj torturi.

Organiziranje sergije za pomoć narodu Sirije predstavlja jednu u nizu velikih humanitarnih aktivnosti muslimana u kojima su učestvovali proteklih godina. Muslimani i Islamska zajednica proteklih godina prikupljali su pomoć za ljude širom planete koji su bili ugroženim prirodnim nepogodama ili ratnim dejstvima od Haitija i Indonezije, do Paletine i Irana, Turske i Japana. Motivirani svojom vjerom i nadahnuti primjerom Muhameda a.s. i velikih učitelja islama te ojačani teškim iskustvom vlastite patnje i trpljenja, muslimani Bošnjaci iskazuju solidarnost sa ljudima u nevolji i potrebi. Učešće u sergiji jedan je od načina manifestiranja našeg humanizma i slodarnosti, brige za svakog čovjeka i njegove potrebe.

Back To Top