skip to Main Content
Od petka u Šehidskoj džamiji kurs tedžvida za odrasle

Od 28. decembra 2012. godine, ako Bog da, počinje kurs tedžvida za odrasle u Šehidskoj džamiji na Han Ploči.

Ovaj kurs je nastavak jednog kontinuiteta održavanja sličnih kurseva u džematu Han Ploča.

U posljednjih nekoliko godina održano je 4 kursa sufare za odrasle, kurs engleskog za djecu i odrasle, dva kursa informatike i prošle godine turskog jezika za odrasle.

Svi koji žele obnoviti svoje znanje ili naučiti nešto novo dobro su došli u Šehidsku džamiji poslije jacije namaza u petak naveće.

 

Plan nam je dovoditi različite predavače iz oblasti tedžvidske nauke, koji bi obrađivali samo po jednu lekciju, a onda kroz dvije, tri stranice to pravilo vježbati praktično.

Već pet takmičenja za djecu u učenju kratkih sura Amme džuza je organizovano od mjeseca maja u različitim džematima našeg Medžlisa, a u nedjelju 30. decembra će biti i šesto u džematu Višnjica, ako Bog da. Pored ovih takmičenja i kursa tedžvida želja nam je u narednom periodu pokrenuti sekciju hifza za one koji žele učiti Allahovu knjigu napamet. Molim Allaha da nam u tome pomogne!

Naša nas vjera uči da su učači Kur'ana u Allahovoj zaštiti i milosti. Svaki Allahov rob počašćen je izgovaranjem njegovih uzvišenih ajeta, a sa druge strane onaj ko okrene glavu od Allahove knjige opominje se da će živjeti teškim životom, a da će na Ahiretu biti slijep proživljen. Ustvari bio je slijep i na dunjaluku samo to nije znao.

Imam Darimi bilježi hadis od Ebu Hurejre,r.a, da je Resulullah, s.a.v.s., rekao: Allah, dž.š., učio je sure Taha i Jasin na hiljadu godina prije nego što je svijet stvorio, pa kada su meleki čuli Kur'an, rekli su: Blago li se ummetu kojem je ovo objavljeno, blago li se grudima koje će ovo nositi, blago li se jezicima koji će ovo izgovarati.

Back To Top