skip to Main Content
U ŠEHIDSKOJ DŽAMIJI NA HAN PLOČI PROUČEN MEVLUD

U Šehidskoj džamiji je u četvrtak 11. oktobra proučen mevlud, a u povodu četvrte godišnjice od otvorenja obnovljene džamije.

Mevlud su učili imami Medžlisa IZ-e Kiseljak, uz gosta Asim ef. Musliju iz Visokog i predavača hafiza Abdulaziza Drkića.

Ono što je kod prisutnih privuklo posebnu pažnju neposredno prije jacije namaza jeste podjela udžbenika polaznicima mektebske nastave koji su upisani u mekteb Han Ploča. Svih 77 upisanih u 2012/13. mektebsku godinu dobili su Ilmihale, sufare, Kur'ane, svesku i dvije olovke. Izvršena je prozivka svih polaznika, a članovi džematskog odbora su prije jacije namaza svima podijelili pripremljene udžbenike. Od upisanih 77 učenika 46 uče u sufari, a 31 u Kur'anu.

Prisutne je poselamio i Muharem ef. Siječić, glavni imam Medžlisa IZ-e Kiseljak, te prisutnima obečao prenijeti selame Allahovom poslaniku i za sve upučivati dove na svetim mjestima, jer već ujutro avionom putuje za Medinu – grad Allahovog poslanika Muhameda, a.s.

Na kraju mevludskog programa vazu nasihat i vasijet prisutnima uputio je hafiz Abdulaziz. Rekao je da mu je čast i zadovoljstvo da nakon 20 godina stoji na istom mjestu gdje je stajao njegov rahmetli babo Omer ef. Drkić, koji je sa još 77 svojih džematlija ubijen 1993. godine od jedinica HVO-a.

Uputio je prisutnima tri poruke. Da čuvamo svi namaz, primjenjujemo u praksi sunet Allahovog poslanika Muhameda, a.s, i tako pokazujemo svoju ljubav prema njemu, te da čuvamo džemat – zajedništvo.

 

 

Kenan  Bajrić

Back To Top