skip to Main Content
VEČE KUR'ANA I PREDAVANJE U DŽEMATU BRESTOVSKO

U subotu, 08. septembra, je u džamiji na Brestovskom upriličen program, a u povodu 21. godišnjice od otvorenja džamije u ovom džematu.

Kao jedanaestogodišnjak  sam bio prisutan na ovom otvorenju i sada su mi usponene sviježe. Bila je je to perfektna organizacija u svakom smislu.

 

I u subotu je džematski odbor uradio sve da se godišnjica obilježi na najljepši način, a boljeg od učenja Kur'ana nije ni bilo.

Program koji je izveden i predavanje hafiza Kenana Musića je bilo nešto posebno. Poželio sam da su svi Bošnjaci iz Kiseljaka i Kreševa mogli biti u džamiji na Brestovskom, ili bar svaki mladi insan. Svi koji nisu bili mnogo su propustili, a ako Bog da, biti će još prilika za druženje sa učačima časnog Kur'ana i hafizom Kenanom u Kiseljaku. Bio je on naš gost u Rotilju prije par mjeseci, pa smo tada poželjeli da nam što češće dođe u goste.

Hafiz Salem Aletić je na početku u svojstvu domačina poselamio prisutne, a isto je to uradio i Meharem ef. Sijerčić kao glavni imam.

Prvo je prisutne učenjem  počastio hfz. Abdulaziz Drkić, zatim je učio Hamza Lavić, Sijid Strika, Mubin Neimarlija, pa Čamil ef. Hajdarević, Mustafa ef. Pašić, te na kraju Abdusamed Šljivar.

Mnogo je lijepih savjeta uputio hafiz u svom vazu. Navedene učaće Kur'ana i njihovo učenje  je po redu analizirao. Od svakog po nekoliko ajeta preveo i analizarao, što je karakteristično za hfz. Kenana. Na kraju je rekao prisutnima da moli Gospodara da dođe vrieme da  većina Bošnjaka uči Kur'an sa razumjevanjem, jer samo tako se može istinski doživjeti  Allahova objava. Rekao je da mu je žao onih koji još nisu naučili učiti u Kur'anu. Ramazan je bio dobra prilika. Oni koji  su dočekali ramazan trebali su ga iskoristili da bar nauče harvove. Ramazan ima 30 dana, a harfova je 29 u arapskom pismu. Kao primjer svima je naveo dva dječaka. Gledao je emisije o njima na arapskom programu IKRE. Jedan od dječaka je slijep, a drugi paralizovan. Obadvojica su hafizi, a i jednom i drugom treba pomoć oko svakodnevnih potreba. Šta onda mi da kažemo ili ponudimo za opravdanje što ne učimo Kur'an ili arapsko pismo. Vidimo, elhamdulillah, krećemo se sami, zdravi smo….

Poslije predavanje ašare je učio Šaban ef. Šljivar, a dovu hfz Kenan Musić.

Još jednom sve čestitke hafizi salemu aletiću i džematskom odboru njegovog džemata na organizaciji, neka ih Allah Milostivi nagradi, kao i sve ono koji su bili prisutni na ovom programu. AMIN!

Piše: Bajrić Kenan

{AG}fotogalerija/brestovsko{/AG}

Back To Top