skip to Main Content
SEHUR U ŠEHIDSKOJ DŽAMIJI NA HAN PLOČI

 

U nedjelju12.08. 2012. godine, na Han Ploči je upriličeno nekiliko sadražaja. Već nekoliko godina organizuje se iftar za djecu i omladinu, pa je i ove godine natavljeno sa ovom lijepom praksom. Na iftar se odazvalo 90 postača iz Han Ploče,  Grahovaca, Radanovića i Tulice. Već rano ujutro organizacioni odbor je počeo pripreme i čišćenje džamijskog harema Šehidske džamije, tako da je tokom cijelog dana bilo aktivno i radno. Iftar je bio ipred džamije na otvorenom, a onada je Kenan ef. Bajrić prisutnima podijelio lističe sa tri pitanja, a poslije teravih namaza izvućena su tri, na kojima su bili tačni odgovori i podijeljene su novčane nagrade. Istu noć na Han Ploči gost predavač bio je Emir Uzunalić, prof. historije u Medresi “Osman -ef. Ređović” u Visokom.

Nakon  kratke pauze proučen je zikr. Na zikru su prisustvovali imami sa prostora našeg Medžlisa, zajedno sa svojim džematlijama: sa Brestovska hfz. Salem, Gromiljaka Hamza ef. Berbić, Kiseljaka Muharem ef. Sijerčić, Višnjice Mirza ef. Bilić, Kreševa Adnan ef. Bajraktarević, Solakovića Emir ef. Pajt , te iz Bukovice Šaban ef. Šljivar. Zikr je predvodio Hamza ef. Berbić. Prisutne vjernike je poselamio glavni imam Muharem ef. Sijerčić, a predavanjem se obratio prof. Emir ef. Pajt, imam džemata Solakovići.

Druženje je nastavljeno uz kahvu, a Šaban i Mustafa ef. su učili ilahije. Džematsi odbor je zatim poslužio sehur svima prisutnim. Zaista je bila divna atmosfera i lijepo vidjeti ovaj prizor.

Nakon sehura klanjana se dva rekata nafila namaza i gotovo pred zoru gosti su se razišli kako bi u svojim džamijama klanjali sabah namaz.

Sve pohvale i čestitke organizacionom odboru za iftar sa omladinom na čelu sa Mirnesom Nuhićem i Grošom Elvedinom, te džematskom odboru na pruženom hizmetu tokom cijele noći 24. Ramazana.

Uskoro foto galerija…

Mirza Bilić

 

Back To Top