skip to Main Content
U HANOVIMA KOD VISOKOG OTVORENA DŽAMIJA

U Hanovima, koji pripadaju džematu Donje Moštre, kod Visokog, u nedjelju 15.jula, upriličeno je svečano otvaranje džamije i Islamskog centra.Bilo je prisutno oko pet hiljada vjernika, mnogo manje nego što je Džematski odbor D.Moštre očekivao.

Prisutnim su se obratili Salih ef.Omerbegović, predsjednik Građevinskog odbora, zatim Ibrahim ef.Hadžić, glavni imam Medžlisa IZ Visoko, Munib Alibegović, načelnik općine Visoko, Husein ef. Smajić, muftija sarajevski, hadži hafiz Ismet ef.Spahić, naibu reis, i Džemil Ugarak, predsjednik Medžlisa IZ Visoko. Ašare je proučio Hamza ef.Trakao, a dovu šejh Zilko Žolja.Nastupili su hor “Fatih” iz Ilijaša i Armin Muzaferija, koji su proučili po dvije ilahije.Čast da otvori džamiju pripala je Džimilu Ugarku, ministru privrede u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, koji je bio inicijator gradnje ovog veleljepnog vjerskog objekta i koji je bio najveći donator. Džemil se zahvalio svima koji su dali svoj doprinos izgradnji ove džamije  i Islamskog centra, a posebno hadžiji Seadu Šabiću i Eminu Ugarku.
Gradnja ovog objekta koštala je 1.700.000 KM.-Ova džamija zaslužuje da se nađe u Carigradu, a ne u Hanovima. Prvo je nikla u srcima vašim, a onda u prirodi.Molim Allaha dž.š. da ona bude zaštitnik od svih belaja i iskušenja.Molim Allaha dž.š.da nam pošalje kišu.Kaže Muhamed a.s.: “Ko se samo obraduje Ramazanu, negovo tijelo bit će zabranjeno džehennemskoj vatri”.Nema većeg gosta od Ramazana.Drago mi je da je ova džamija djelo naših ruku.Gradili su je šeici iz Moštra.Gradnja džamije je najljepše djelo.Kada vidi one koji grade džamiju, Allah dž.š.odbije kaznu.Bošnjak nikada nije bio u goroj situaciji.Brzo će izbori, pa dobro otvorite oči.Jer, kaže moj i tvoj djed:”S kim si, onakav si”.Ova džamija ima za cilj da probudi u nama ponos i da budemo ljudi na svom mjestu-kazao je, između ostalog, hadži hafiz Ismet ef.Spahić.

 

Back To Top