skip to Main Content
OBILJEŽENA 19. GODIŠNJICA OD ZLOČINA U DŽEMATU HAN PLOČA

U subotu, 17. juna 2012. godine, u Han Ploči, Medžlis IZ-e Kiseljak, obilježena je 19. godišnjica stradanja bošnjačkog stanovništva i pripadnika Armije RBiH u selima Grahovci, Han Ploča, Tulica i Radanovići.

U junu 1993. godine, jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) su u spomenutim selima zarobile i ubile 78 osoba bošnjačke nacionalnosti, uglavnom civila, starih i iznemoglih osoba, invalida, žena i djece. Mnoga tijela ni do danas nisu pronađena.

Kenan ef. Bajrić, imam džemata Han Ploča, u izjavi za agenciju Anadolija (AA), rekao je da je frustrirajuća činjenica da se i danas, skoro dvije decenije nakon strašnog zločina u Han Ploči, još uvijek traže posmrtni ostatci ubijenih Bošnjaka.

Užasna je, ističe, i činjenica da niko za te zločine nije odgovarao, osim zapovjednika jedinice “Maturice” Miroslava Anića Firge, koji je priznao krivicu i Sud BiH ga je osudio na 15 godina zatvora.

“Ono što mene kao jednog imama rastužuje jeste da mnogi od naših komšija, Hrvata, vjerovatno znaju gdje se nalaze tijela ubijenih Bošnjaka. Međutim, niko ne govori o tome. Poslije 19 godina niko čak ni anonimno nije javio gdje su tijela stradalih da bi im se mogla klanjati dženaza, odnosno da njihove majke, očevi i rodbina znaju gdje su im mezari i gdje će im učiti Fatihu”, rekao je efendija Bajrić.

Bajrić je naglasio da će i sutrašnje obilježavanje godišnjice zločina u Kiseljaku, svakako, biti poziv za sve one koji posjeduju bilo kakve informacije o tome gdje se nalaze tijela žrtava ubijenih tokom juna 1993. godine u Kiseljaku, da ih objelodane.

“Poznato je da je Miroslav Anić Firga rekao je da je njegova jedinica bila izvršna, te da su odmah nakon izvršenja zločina napustili ovo područje. Poslije njih je došla druga služba koja je ‘čistila teren’, odnosno skrivala sve tragove zločina. Zna se ko su bili ljudi koji su predvodili sve te institucije u Kiseljaku, no još uvijek se ne zna gdje su tijela tih ljudi”, istakao je Bajrić.

Bajrić je dodao da se među 37 ubijenih Bošnjaka, koji se još vode kao nestali nalazi i Omer ef. Drkić. On je vršio imamsku dužnost u džematu Han Ploče, gdje je i ubijen. Iako nije bio porijeklom iz Han Ploče, Omer-efendija nije želio ostaviti svije džematlije. Poginuo je zajedno s njima, zločinci su kasnije na njegovu ahmediju stavili križ!

 

preuzeto sa: http://www.aa.com.tr/ba/balkan

Back To Top