skip to Main Content
ZNANJEM U BOLJE SUTRA

Čast nam je sa vama podijeliti veliku radost u povodu svečanosti koja je održana u nedelju 03. juna 2012. god. / 13. redžepa 1433. h. god. u džematu Gromiljak, MIZ Kiseljak. Naime, tog dana su u vrijeme podne-namaza polaznici mektebske nastave izvodili završno čitanje i učenje Kur'ana Časnog – svojih hatmi.

Džemat Gromiljak ove godine je imao 113 upisanih polaznika mektepske nastave. Svi oni su aktivno učestovali u ovom svečanom programu, te svojim znanjem, trudom i ….

 

melodičnim glasom zadivili muallima h. Hamzu-ef. Berbića, roditelje, rodbinu, te goste iz MIZ-e Kiseljak na čelu sa glavnim imamom h. Muharemom-ef. Sijerčićem i hfz. Benis-ef. Topalovićem. Ostali su zadivljeni i gosti iz NATO HQ Sarajeva. Oni su uz koordinaciju brigadirice Merside Mešetović, a na čelu sa zamjenikom komandanta, brigadirom Haroldom Hiorthom, te predstavnicom NATO-a g-đom Vanjom Matić, gosp. Nerminom Džombom i gosp. Jasminom Mekićem, bili gosti i sponzori ove manifestacije.

U ovoj mektepskoj godini kur'ansko pismo je savladalo desetero djece. Oni su sa drugim učačima Kur'ana uistinu zadivili sve prisutne učenjem Allahove, dž.š., riječi. Titulu najboljih u ovoj mektepskoj 2011/12. god. ponijelo je deset polaznika kojima su uručene diplome. Prisutnim se prigodnim riječima obratio glavni imam MIZ Kiseljak, ističući da znanje koje su djeca stekla tokom mektepske nastave je najbolja poruka roditeljima kao najodgovornijim u upućivanju djece na mektepsku nastavu. Samo tako će roditelji biti sigurni, a djeca spašena od ulica i iskušenja ovog teškog vremena. Glavni imam je istakao značaj ovih manifestacija, pohvalio djecu i muallima na pokazanom znanju, a riječi zahvale uputio sponzorima ukazujući na važnost nagrađivanja djece u ovim i sličnim prilikama. Istaknuto je također da MIZ Kiseljak ima 28 mektepskih punktova sa upisanih preko 940 polaznika mektepske nastave. Nakon svog obraćanja Glavni imam je najavio posebnog gosta, zamjenika komandanta NATO-a u BiH, brigadira Harolda Hiortha. Brigadir Harold Hiorth je iskazao svoje zadovoljstvo što se nalazi na ovoj manifestaciji, te se zahvalio na pozivu i istakao da će se saradnja sa ovim džematom, kao i drugim vjerskim zajednicama, nastaviti i unapređivati.

Zahvaljujući NATO komandi u Sarajevu djeci koja su izvodila program pripremljeno je i poklonjeno 120 USB-ova od 4 GB, olovke, sveske, 6 fudbalskih lopti i 40 knjiga od bosanskohercegovačkih pisaca za biblioteku džamije na Gromiljaku. Radost na licima roditelja se nije mogla skriti. Bili su izuzetno zadovoljni i ponosni na svoju djecu koja su stekla zavidno znanje u poznavanja kur'anskog pisma.

Na kraju programa imam džemata je najavio da su za djecu učesnike u programu, kao i svu prisutnu djecu, obezbijeđeni poklon paketići, što je djecu učinilo posebno sretnom i zadovoljnom. Poklon paketiće su sponzorirali istinski prijatelji džemata Gromiljak, vlasnici firmi: ”ORMAN d.o.o.” i ”CURIĆ d.o.o.”, te džematlije ovog džemata. Ukupno je podjeljeno 210 paketića. Paketiće su dobila sva djeca koja su bila u džamiji, pa i ona koja su iz opravdanog razloga bila odsutna.

Na kraju, želimo da spomenemo i još jednom se zahvalimo onima koji su pomogli realizaciju ovog velikog projekta. Zahvaljujemo se zamjeniku komadanta NATO HQ Sarajevo, brigadiru Haroldu Hiorthu, g-đi Vanji Matić, g. Nerminu Džombi, g. Jasminu Mekiću, brigadirici Mersidi Mešetović, firmama: ”ORMAN d.o.o.” i ”CURIĆ d.o.o.”, te posebno Udruženju ”SOPOT”, koje je koordiniralo sponzore, pozivalo goste i bilo glavni pokretač akcije pod nazivom ”s poklonom do osmjeha djece”.

Molim Uzvišenog Allaha, dž.š., da našim sponzorima kao i svim vjernicima podari snagu vjere, dobre i sigurne poslove i blagodat zdravlja na putu ostvarenja postavljenih ciljeva. Amin!

h. Nedžad Babaluk

Back To Top