skip to Main Content
Mustafa ef. Pašić predstavljao BiH na svjetskom takmičenju učača Kur´ana u Iranu

Drevni perzijski grad Kom u prvoj polovici fabruara ugostio je učače Časnog Kur´ana iz cijelog svijeta. Bosnu i Hercegovinu predstavljali su Mistafa ef. Pašić, imam u džematu Duhri-Kiseljak, i mladi hafiz Haris Čorbo iz Breze. Mustafa ef. Pašić takmičio se iz tilaveta, a hfz. Čorbo iz hifza cijelog Kur´ana.

U razgovoru sa Mustafa efednijom saznali smo da je cjelokupna organizacija, od dočeka na aerodromu do samog takmičenja, bila na najvećem nivou, a Mustafa efendiju je fascinirala spremsnost hafiza Čorbe i njegovo poznavanje časnog Kur´ana.

Posebne zasluge za učešće naših učača, koji svake godine odlaze na svjetska takmičenja učača Kur´ana u Iranu, pored Iranske ambasade, ima i šejh Džafer, direktor Perzijsko –bosanskog koledža iz Lješeva.

(Mustafa ef. Pašić sa priznanjima)

Grad domaćin Kom je veoma religiozan grad u kojem nema zgrada viših od četiri sprata. U njemu je, između ostalog, smješten i Centar za međumuslimanski dijalog i razumijevanje. Središte grada je mezar i džamija Fatime, sestre Imama Reze (osmi Imam i unuk hazreti Dža'fera ess-Sadiqa, hazreti Ebu Hanifina učitelja)

Kom je grad na ivici pustinje i jedini grad koji u Iranu mora uvoziti vodu za piće. Pored svega on je i centar šitske nauke, gdje žive i rade najviši iranski vjerski autoriteti.

Mustafa ef. Pašić i hfz Čorbo su imali zapažen nastup i za to su dobili adekvatna priznanja, a mladi hafiz je u svojoj kategoriji osvojio drugo mjesto u jakoj konkurenciji.

Mustafa Pašić rođen je u Živčićima (Fojnica) 1979. godine, Završio je medresu “Osman ef. Redžović u Čajangradu. Student je na FIN-u u Sarajevu. Kao imam je počeo raditi u džematu Goleš (Travnik), a u Kiseljak i džemat Duhri dolazi 2002. godine gdje uspješno obavlja svoje imamske dužnosti. Oženjen je i otac dvoje djece.

{AG}fotogalerija/mustafa{/AG}

 

Back To Top