skip to Main Content
EMANET VJERE U ISKRENIM SRCIMA

Jedna od tekovina hidžre je džamija, pa naša hidžra traži da se vratimo džamijama jer su one jezgro iz kojeg polaze sve zdrave aktivnosti. Hidžra traži da se ostavimo zabluda, oholosti, licemjerstva, mržnje. Traži od nas da mijenjamo stvari nabolje u svojim porodicama, komšilucima i džematima; da ostavimo naivnost, a prihvatimo se ozbiljnosti situacije i vremena u kojem živimo.

Naša hidžra znači ostaviti međusobno nepovjerenje, a prihvatiti se bratskog povjerenja kakvo je vladalo kod prvih muslimana, muhadžira i ensarija. Na koncu, ona traži da prihvatimo sve što će koristiti našim porodicama, džematu, domovini i Ummetu, a ostavimo sve ono što će štetiti našim porodicama, džematima, domovini i Ummetu, u duhu hadisa kojeg prenosi Abdullah ibn Amr r.a., u kojem je Poslanik a.s. rekao: “Musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su sigurni drugi muslimani, a muhadžir je onaj koji je ostavio ono što je Allah dž.š. zabranio…”

Druge večeri od akšama do jacije održano je takmičenje horova ilahijama i kasida sa prostora MIZ Kiseljak, a svečanost je održana pod pokroviteljstvom i u organizaciji džemata Brestovsko. Prigodan program pod rukovodstvom hfz. Salem-ef. Aletića izveli su polaznici mektebske nastave sa prostora MIZ Kiseljak.

Iste večeri od jacije-namaza džemat Gromiljak je upriličio lijep program. Ovaj džemat je inače i najbrojnoji sa polaznicima. Ove godine ima upisanih 113 polaznika. U programu je učestovalo 78 djece od koji je petnaest bilo u narodnim, bosanskim nošnjama. Svojom izvedbom podsjetili su nas na našu tradiciju i njene vrijednosti koje ne smijemo nikad zaboraviti i koje moramo njegovati.

Pripremu ovog mevludskog programa sačinio je imam džemata Gromiljak, Hamza-ef. Berbić, koji je zajedno sa djecom za sve majke i nane pripremio po jednu ružu, a očevima i dedama, te svim drugim prisutnim, uručili čestitku za Novu hidžretsku godinu. Poklone su dijelila djeca u narodnim nošnjama sa porukom i željom da nam svima uz Allahovu, dž.š., pomoć u Novoj hidžretskoj 1433. godini bude bolje, i da nam Allah, dž.š., da ono što je najpotrebnije. Djeca su svojim trudom, melodičnim glasom i onom čistom neiskvarenom dušom zadivili sve prisutne.

Vaiz profesor hafiz Benis-ef. Topalović je naglasio, kako je ovo dobar i lijep primjer primjene stečenog znanja u mektepskoj nastavi i najbolja poruka roditeljima, kao najodgovornijim u upućivanju djece na mektepsku nastavu. Samo tako će roditelji biti sigurni, a djeca spašena od ulica i iskušenja ovog teškog vremena.

Na kraju programa imam džemata je najavio da su za djecu učesnike u programu, kao i svu prisutnu djecu, obezbijeđeni poklon paketići, što je djecu učinilo posebno sretnom i zadovoljnom. Riječi zahvale posebno idu sponzorima, privrednicima sa prostora Kiseljaka, koji su uz odličnu organizaciju predsjednika MIZ Kiseljak gosp. Admira Ćehe i drugih saradnika iz medžlisa, imama i džematskih odbora, za ovu priliku za svu djecu polaznike mekteba u MIZ Kiseljak obezbjedili i podijelili 930 paketića. Od ovog broja, 108 paketića je podijeljeno u džematu Gromiljak.

Molim Uzvišenog Allaha, dž.š., da našim sponzorima, našem evladu, kao i svim muslimanima podari snagu vjere, dobre i sigurne poslove i blagodat zdravlja na putu ostvarenja programskih ciljeva. Amin!

h. Nedžad Babaluk


Back To Top