skip to Main Content
POSLIJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA “BAJRAMSKI OBIČAJI U TRADICIONALNOM OBLIKU”

Drugi dan Kurban bajrama u restoranu “Orijent” u Kiseljaku postavljena je izložba fotografija koje potpisuje Eldin Hasanagić. Cilj ovog foto eseja bio je ispričati jednu bajramsku priču u tadicionalnom obliku, a za njenu realizaciju uveliko su pomogli članovi KUD-a “Izvor” iz Kiseljaka. Koliko smo u tome uspjeli ostaje da procijene oni koji su posjetili izložbu.

Dva su razloga postavke ove izložbe. Prvi je da bar malo pokušamo sačuvati naše običaje, jer je postalo gotovo nemoguće naći kuću ili sobu sa izvornim bosanskim enterijerom, arhitekturom isl. Drugi razlog je da u Kiseljak sa izložbom dovedemo čovjeka iz Kiseljaka, a koji na ovom polju ima zapažene rezultate. Eldin Hasanagić rođen je 09.01.1981. godine u Kiseljaku (Palež). Živi i radi u Sarajevu kao grafički dizajner i fotograf. Fotografiju upoznaje preko grafičkog dizajna i posljednjih šest godina intenzivno uživa u njenom društvu.

Član je foto kluba “Valter” kao i Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH. Učestvovao je na mnogim zajedničkim izložama gdje nisu izostale pohvale i nagrade. Imao je tri samostalne izložbe, od kojih treba izdvojiti izložbu u Vila Gualino (Torino, Italija).

“Fotografija je za mene najvažnija sporedna stvar u životu donosi mi zabavu, odmor, novac, rekreaciju….jednostavno volim da hvatam svjetlo”, ističe Hasanagić. Više njegovih fotografija možete pogledati na: Više njegovih fotografija možete pogledati na: http://www.foton.ba/, a sve fotografije sa bajramske u našoj foto galeriji podo naslovom RAZNO

Sa svojim iskustvom i opremom Eldin pokriva široko fotografsko područje tako su se njegove fotografije našle na mnogim izdanjima od muzičkih omota, preko modnih kataloga, knjiga, časopisa, plakata.

Napomenimo da su partneri projekta: BZK Preporod – Kiseljak, Udruženje “Trijumf2010” Han Ploča- Kiseljak, KUD “Izvor” -Kiseljak, Tamex d.o.o., Standard M, HS Autodijelovi, Muzuri, Restoran Orijent.

Posebno se zahvaljujemo članovima KUD-a “Izvor” Kiseljak: Ajdinu Selimoviću, Muji Ahmiću, Ilhani Smajić, Adni Babaluk, Berini Boja i Nerminu Turčinoviću, koji su, kao medeli, noseći narodnu nošnju učestvovali u kreiranju scenarija bajramskih običaja i tako dali veliki doprinos ovoj izložbi.

 

Fotografije su snimane u Bilalovcu, Šahinovićima, Radanovićima i Han Ploči.

 

Bajrić Kenan

Back To Top