skip to Main Content
Nova knjiga na književnom tržištu

POEMA O PODRINJKI BAJRE PERVE

Ovih dana iz štampe je izašla nova knjiga književnikai novinara Bajre Perve, pod nazivom “Zulija”(Poema o Podrinjki).Urednik knjige je Bajruzin Hajro Planjac, a recenzenti mr. Selman Selhanović i mr. Habib Mandžić. Izdavač je “Planjax” Bobare, Tešanj.

U recenziji, mr. Selman Selhanović, između ostalog, je napisao: “Poema “Zulija” je lirsko-epska pjesma, koja je, kao književni rod, ispjevana u prvom licu. U ovoj poemi majka gradi svoj osobni svijet, svijet u kojem je dušmanska ruka u cvijetu mladosti lišila života njenu kćerku Zuliju.Predočavajući nam majčinu bol, kroz njen monolog, unutrašnji govor, pjesnik svojim stihovima, gdje jedna riječ kao stih nosi sav naboj emocija, dinamizira radnju i pjesmi daje neophodni dramski oblik.Poema na taj način dobiva svoju punoću. U sadržajnom smislu, majčin san postaje želja da ponovo vidi i porazgovara sa svojom kćerkom.”
Bajro Perva do sada je objavio  knjige “Olukmir”(kratke priče), “Pitat će me”(poezija), “Huk Neretvice”(pjesme za djecu), “Knjiga razgovora 1”(intervjui), “Knjiga razgovora 2”(intervjui),
“Knjiga razgovora 3” (intervjui).”Zulija” je njegova sedma knjiga.

Rođen je u Jaseniku kod Konjica.Živi i radi u Sarajevu.


Džemal Softić

Back To Top