skip to Main Content
ŠTA JEDEMO MI I NAŠA DJECA?

Da li bi ste jeli čokoladne kekse ili koristili pastu za zube i šminku da znate da se u tim proizvodima nalazi svinjetina?

Da ih to pitate na ulici, vjerujem da bi većina ljudi, dakle i oni koji nisu vegetarijanci, rekla da ne bi”, smatra Luka Oman, predsjednik hrvatskog udruženja “Prijatelji životinja”.

Gotovo 200 najrazličitijih proizvoda sadrži masti, enzime, želatin i ostale proizvode koji nastaju u laboratorijama nakon prerade svinjskih nusproizvoda. Na etiketama prehrambenih proizvoda ti su nusproizvodi obično navedeni kao misteriozni E-brojevi. Mnogi od njih sadržavaju emulgatore, odnosno pojačivače okusa i konzervanse svinjskog porijekla.

 

Nije to, tvrdi Stipan Bilić, stručnjak za prehrambenu industriju, ništa novo, ali problem je što mnogi ljudi sa time nisu upoznati, piše “Jutarnji”. Istraživanja su pokazala da se svinjski nusproizvodi nalaze čak i u nekim žvakaćim gumama, sokovima, keksima…

Oni sadrže emulgator E474, koji znači da je to u stvari svinjska mast ili, moguće, sokovi mljevenih insekata. Taj emulgator nalazi se i u čipsu, smokiju, mliječnim namazima, sladoledu, pecivu… Javnost je najviše bila šokirana činjenicom da duhanska industrija hemoglobin svinja koristi za filtere u cigaretama!?

“Mislim da je sve to vrlo uvredljivo za muslimane, židove i vegetarijance”, kazao je Simon Shapman sa Univerziteta u Sydneyju.

Svinjsku mast sadrži čak i municija. Za konzerviranje baruta koristi se ulje sa 13 posto svinjske masti!

(24sata.info)

Većina emulgatora je svinjskog porijekla

Emulgatori, skraćeno E, predstavljaju većinom proizvode od svinjskog mesa, tj. svinjskih otpadaka (njuške, papci, uši, dlake i sl.), dok je manji broj proizveden od biljnih proizvoda kao što su soja lecitin i sl.

Back To Top