skip to Main Content
Ashabi ( drugovi Allahovog Poslanika s.a.v.s.)

Mnogi dobri Allahovi dž.š. robovi iskušani su sa nekom bolešću. Allah dž.š. podario ti je organe koje koristiš, podario ti je i snagu, pokretljivost i energiju, ali zbog neke Njemu znane mudrosti On ti to može i oduzeti.

Učenjaci i historičari navode da je Allah dž.š. Urvu bin Zubejra r.a., koji je prenio najviše hadisa od Aiše r.a. i koji je učio hatmu svako četri dana,htio da iskuša i podigne njegov stepen u džennetu pa mu je odredio da se razboli. Jedne prilike Urva r.a. otputovao je u Šam i u putu je obolio od gangrene koja je zahvatila njegovu nogu. Oko njega okupili su se liječnici pa mu rekoše: “Moramo ti odsjeći stopalo noge.” Međutim, on reče: “Strpjet ću se i pokušati ozdraviti bez toga.” Ali, gangrena mu zahvati nogu do potkoljenice i liječnici rekoše: “Moramo ti odsjeći nogu do potkoljenice.” On reče:

“Strpjet ću se i pokušati ozdraviti bez toga.” Bolest mu ubrzo zahvati nogu do stegna i liječnici rekoše: “Moramo ti odsjeći nogu do stegna a ako to ne učiniš sigurno ćeš umrijeti.” On reče: “Od Allaha dž.š. pomoć tražim, svi smo Allahovi i Njemu ćemo se svi vratiti.” Liječnici rekoše: “Prije nego ti odsiječemo nogu trebaš popiti vina kako ne bi osjećao bol.” On reče: “Subhanallah! Zar da sa čašom vina izbjegnem bol koji mi je moj Gospodar odredio? Ne, tako mi Allaha dž.š.! Nego, kada uzmem abdest i zanijetim namaz odsijecite mi nogu.” Abdestio se i okrenuo prema Kibli i kada su ajeti koje je učio u namazu obuzeli njegovu dušu, liječnici su mu prišli i odsjekli nogu. Zbog gubitka krvi izgubio je svijest i pao je. Kada se nakon izvjesnog vremena osvijestio, rekli su mu: “Izražavamo ti saučešće. Halifina jahalica udarila je tvoga sina nogom pa je umro od toga.” Subhanallah! U ovom bolnom trenutku stigla mu je vijest da je deva udarila nogom njegovog sina pa je umro od toga. Pogledaj samo kako nevolje jedna iza druge dolaze. Razmisli o Allahovoj dž.š. mudrosti kada je u pitanju Njegova odredba. Ali, on reče: “Hvala Allahu dž.š. Svi smo Allahovi i Njemu ćemo se svi vratiti. Allahu, Tebi hvala ako si uzeo pa mnogo više si dao. Ako si me iskušao pa Ti si me i izbavio iz nevolje u kojoj sam se nalazio. Dao si mi četiri organa, a uzeo samo jedan. Tebi pripada sva hvala i zahvala.”

Ebu-l-Feredž i neki drugi pripovijedaju da je u Mekki živjela neka prelijepa žena i bila je udata. Jednog dana kada u ogledalu vidje svoje prelijepo lice, ona reče mužu: ”Misliš li da ima iko ko bi vidio moje lice a da ga to ne bi dovelo u iskušenje?” Muž joj odgovori: ”Da”. Ona upita: ”A ko to?” On reče: ”Ubejd bin ‘Umejr”. Ona reče: ”Dozvoli mi da odem kod njega i da ga pokušam zavesti”. On reče: ”Imaš dozvolu od mene”. Ona ode kod ‘Ubejda bin ‘Umejra praveći sa kao da želi da mu postavi neko pitanje i kad se odvoji sa njom malo u stranu gdje ih niko ne vidi ona otkri lice koje je bilo lijepo poput blistavog mjeseca. On joj reče: ”Allahova ropkinjo, pokrij svoje lice”. Ona mu reče: ”Ja sam se zaljubila u tebe”. On reče: ”Upitat ću te nešto pa ako mi potvrdno odgovoriš razmislit ću o tvome prijedlogu”. Ona reče: ”Što god mi ti kažeš ja ću se složiti sa tobom”. On je upita: ‘‘Reci mi, kada bi ti sada došao melek smrti da ti uzme dušu bi li i dalje voljela da ti ispunim želju?” One reče: ”Tako mi Allaha dž.š., svakako da ne bih”. On reče: ”Istinu si rekla”, a zatim je upita: ”Kada bi bila spuštena u kabur i meleki te počeli ispitivati, bi li tada voljela da ti ispunim želju?” Ona odgovori: ”Tako mi Allaha dž.š., svakako da ne bih”. On reče: ”Istinu si rekla”, a zatim je upita: ”Da je sada Sudnji dan i da ljudi uzimaju knjige u kojima su zapisana njihova djela, a ti ne znaš da li ćeš dobiti svoju knjigu u desnu ili lijevu ruku, bi li i dalje voljela da ti ispunim želju?” Ona odgovori: ”Tako mi Allaha dž.š., svakako da ne bih”. On reče: ”Istinu si rekla”, a zatim je upita: ”Kada bi sada trebala da pređeš preko Sirat- ćuprije, a ne znaš da li ćeš se spasiti ili ne, bi li i dalje voljela da ti ispunim želju?” Ona odgovori: ”Tako mi Allaha dž.š., svakako da ne bih”. On reče: ”Istinu si rekla”, a zatim je upita: ”Kada bi sada bila postavljena Mizan- vaga na kojoj će se mjeriti ljudska djela, a ti ne znaš hoće li tas sa tvojim dobrim djelima prevagnuti ili ne, bi li i dalje voljela da ti ispunim želju?” Ona odgovori: ”Tako mi Allaha dž.š., svakako da ne bih”. On reče: ”Istinu si rekla”, a zatim je upita: ”Kada bi sada stala pred Allaha dž.š. da polažeš račune za svoja djela, bi li i dalje voljela da ti ispunim želju?” Ona odgovori: ”Tako mi Allaha dž.š., svakako da ne bih”. On reče: ”Istinu si rekla, boj se Allaha dž.š., koji ti je podario bezbroj blagodati i mnogo dobra ti učinio”. Ona se zatim vrati svome mužu koji je upita: ”Šta je bilo? » Ona reče: ”I ja i ti smo gubitnici”. Zatim se potpuno preda namazu, postu i ibadetu.

Njen muž bi poslije toga često običavao reći: ”Šta mi uradi ‘Ubejd bin ‘Umejr, pokvario mi je mladu. Svaku noć je bila vatrena u mom zagrljaju, a sada je postala isposnik”.

Preveo sa arapskog i priredio : hfz. Zijad  Dervić

Back To Top