skip to Main Content
U džematu Brestovko mevludom obilježena dvadeseta godišnjica od otvorenja džamije

U subotu 05. ševvala 1432.g.h./ 03. septembra 2011. godine učenjem mevluda obilježena je dvadeseta godišnjica od otvorenja džamije u džematu Brestovsko.

Mevlud su učili učenici medrese “Osman ef. Redžović”  sa imamima Medžlisa IZ-e Kiseljak.

Gost predavač bio je zamjenik reis-ul-uleme hfz. Ismet ef. Spahić.

Hafiz Ismet efendija je bio gost i na otvorenju džmije u Brestovskom prije dvadeset godina. Govorio je o značaju Mevluda…

i našeg okupljanja, o ljubavi prema Poslaniku, a.s., i vjeri islamu.

 

Pored glavnog imama Muharem ef. Sijerčića prisutnima se obratio i profesor u Čajangradskoj medresi Nijaz Aganhodžić. Na mevludu je prisustvovao, drag i rado viđen gost u ovim krajevima, imam Šarene džamije u Travniku hfz dr. Džemail Ibranović.

Ono što je posebno dojmilo džematlije je učenje turskog mevluda i ezan za jaciju namaz, a učač je bio Salih Doan, hafiz iz Turske. Džematlija Džemail Selman kaže da od otvorenja džamije sa njene munare nije čuo ljepši ezan.

Džematlije džemata Brestovsko sa džematskim odborom i hfz. Salemom Aletićem na čelu  su se potrudili da organizacija bude na najvišem nivou. Za sve džematlije i goste koji su sa strane došli da podijele radost mevluda i obilježe značajan jubilej ovog džemata obezbijeđen je ručak u prostorijam O.Š. Kiseljak1 u Hrastovima.

Back To Top